Kimler ek yerleştirmeye başvurabilir ve hangi bölümleri tercih edebilir?

2015-2016 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan ve/veya yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, ÖSYM tarafından yapılacak ek yerleştirmeler için terichler 17-24 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacak. Peki ek kontenjanlar için hangi adaylar başvurabilecek? Ek yerleştirmede hangi bölümler tercih edilebilir? Kontenjanı olan bütün bölümler tercih edilebilir mi? Ek yerleştirmede puan şartı var mı?

ek-kontenjanlar-kimler-ek-yerlestirmeye-basvurabilir

Yukarıdaki soruların cevaplarını ve EK Yerleştirme ile ilgili temel kuralları bir kaç başlık altında ve maddeler halinde 2015 ÖSYM Ek Kontenjan Kılavuzu‘ndan aşağıya aldık. Önce ek yerleştirme ile ilgili temel ilkeler:

  • Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2015-ÖSYS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2015-ÖSYS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturmaktadır.
  • 2015-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2015-ÖSYS’ye başvuru yapılmış olması
  • Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih
  • Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu ve 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır. Bu kılavuzda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adayların adı geçen kılavuzları yeniden gözden geçirmeleri yararlarına

2015-ÖSYS EK YERLEŞTİRMEDE TERCİHLERİN YAPILMASI İLE İLGİLİ KURALLAR

  1. 2015-ÖSYS merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2015-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak
  2. Tablo 4’teki merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilirler. (Tablo 4 Lisans Programlarının En Küçük Puanı ve Kontenjan bilgileri için tıklayın!)
  3. Tablo 3’deki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır. Tablo-3’de her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son sıradaki adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler, adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo-3’deki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini Bir başka deyişle, Tablo-3’den tercih yapacak adaylar, ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler.
  4. 2015-ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih edebilirler.
  5. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.

MERKEZÎ EK YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİNİN YAPILMASI

  • 2015-ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Bildirimi T.C. Kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

  • Ek Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuzla birlikte, 2015-ÖSYS Kılavuzu ile 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?

  • Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve koşulları, bu kılavuzda Tablo 3 ve Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 3’te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4’te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4’ten sonra yer almaktadır.

TERCİHLER İLE İLGİLİ BİLGİLER

Adaylar sınava girip girmediklerini, mezun oldukları okul türünü, puanlarını göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını belirleyeceklerdir.

Kimler Tablo 3’teki Önlisans Programlarını ve Kimler Tablo 4’teki Lisans Programlarını Tercih Edebilir?

  • 2015-ÖSYS’ye başvuran adaylardan sınavsız geçiş hakkı olan veya ilgili YGS puan türünde 140 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
  • 2015-YGS/LYS’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Bu tablodaki açıköğretim programları en az 140 puan alınması koşuluyla tercih edilebilecektir.

Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo 3 ve/veya Tablo 4’ten bularak tercih sırasına koyması ve bir Tercih Listesi oluşturması yararlı olacaktır. Liste oluşturulurken girmek istenilen yükseköğretim programları tercih sırasına konulmalı ve her satıra bir programın kodu ve adı ile bağlı olduğu üniversite ve fakülte/yüksekokul adı yazılmalıdır. Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır.

Tercihlerin tümünün doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazmakla yetinebilir. Bu durumda adayın, girmek istediği bu dört programı (1.) sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazması gerekir.

Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların koşullarını karşılayıp karşılamadığınız kontrol edilmeyecektir. Ancak, Merkezî Ek Yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Bu nedenle “Tablo 3 ve Tablo 4’te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” bölümünü mutlaka okuyunuz.

Kaynak ve devamı: 2015-ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA EK YERLEŞTİRME KILAVUZU Genel Bilgiler Bölümü

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN!

Açık Lise Yazı ve Haberler

Doğru soru sormak, doğru cevaplara ulaşmanın ilk koşuludur. Yorum yazın, soru sorun, cevaplayalım.


Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 15 Ağustos 2015

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın