Dil Bilgisi
Dil Bilgisi
Dilin kültürel, coğrafi veya siyasal sebeplerden ötürü ait olduğu dilden farklı biçimde gelişmiş aşağıda belirttiğimiz gibi kolları vardır. Bunlar sıkça birbirine karıştırdığımız bir durumdur.
Lehçe:
Bir dilin tarih içerisinde bilinmeyen bir dönemde kendinden ayrılan çok büyük farkları olan kollarına denir. Mesela “Çuvaşça ve Yakutça” Türkçenin lehçeleridir.
Şive:
Dilin bilinen tarihî süreci içerisinde kendinden ayrılan ve bazı farklılıklar gösteren kollarına denir. Mesela “Kırgızca, Kazakça, Azerice…” Türkçenin şiveleridir.
Ağız:
Bir ülke içinde aynı dilin farklı konuşma şekillerine denir. Yörelere göre söyleyiş farklılıkları vardır ama yazılış aynıdır. Mesela “Karadeniz ağzı, Ege ağzı…” Türkçenin ağızlarıdır.
Argo:
Bir sosyal sınıfın, bir meslek grubunun ya da bir topluluğun üyelerinin kullandığı, genel dilin kelimelerine yeni anlamlar yükleyerek ya da yeni kelimeler, deyimler katarak oluşturulan özel dildir.
Jargon:
Dilcilerin grup dili ya da özel dil adını verdikleri diller; bir toplumda kişinin içinde bulunduğu sınıfa, yaşa, özellikle mesleğe göre belirlenen dillerdir. Bir ülkedeki ağızlardan biri, çeşitli sebeplerden ortak kültür dili durumuna gelir; bu ortak kültür dili zamanla ülkenin standart dili olur.
Sonraki Konu İçin Tıkla: Türk Dili ve Edebiyatı 1 Konu Özetleri
Açık Lise Yazı ve Haberler
Doğru soru sormak, doğru cevaplara ulaşmanın ilk koşuludur. Yorum yazın, soru sorun, cevaplayalım.
Etiketler: Açık lise türk dili ve edebiyatı konu özeti, Dil Bilgisi
Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın