Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler
Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler
- Göktürk Alfabesi
Göktürkler tarafından oluşturulan bu alfabe, 38 harften meydana gelmektedir. Dördü sesli olup sekiz sesi karşılar, geri kalan harfler sessiz harftir. Sağdan sola doğru yazılır.
- Uygur Alfabesi
Uygurlar tarafından kullanılmıştır. 18 işaret ve sembolden meydana gelmiştir. 4 sesli harf geri kalan harfler ise sessiz harf olarak bilinir. Sağdan sola ve harfler birbirine bitişik olacak şekilde yazılır.
- Arap Alfabesi
Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra bu alfabe ön plana çıkmış ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Arap alfabesi 28 harftir ancak Türklerin kullandıkları 31 ile 36 harften meydana gelmektedir. Sağdan sola yazılır.
- Kiril Alfabesi
Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra Türki Cumhuriyetlerin kavuştukları bağımsızlıklarıyla birlikte bugün yalnızca Kırgızistan ve Kazakistan gibi birkaç Türk devletinde kullanılan alfabedir. Kiril Alfabesi hem şekil hem sembollerden oluşur ve 38 harflidir. 11 sesli harfi olan Kiril alfabesi soldan sağa doğru yazılır.
- Latin Alfabesi
1 Kasım 1928’de Latin alfabesinden, Türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere de yer vererek “Türk harfleri” adıyla kabul edilmiştir. 8 sesli harf bulunur geri kalan ise sessiz harftir. Türkiye ve Avrupa Türkleri tarafından kullanılan bu alfabenin öğrenilmesi, kullanılan diğer alfabelere göre daha kolaydır.
Türk Dili ve Edebiyatı 3 Konu Anlatımı, Konu Başlıkları
AÖL Türk Dili ve Edebiyatı 3 Testleri
Açık Lise (543) Türk Dili ve Edebiyatı 3 Testi (temmuz 2019)
Açık Lise (543) Türk Dili ve Edebiyatı 3 Testi (Nisan 2019)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 3 Testi (Aralık 2018)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 3 Testi (Temmuz 2018)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 3 Testi (Nisan 2018)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 3 Testi (Mart 2018)
Etiketler: Açık lise türk dili ve edebiyatı konu özeti, Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler
Eklenme Tarihi: 11 Ekim 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın